Algorytm-X - Системи безпеки

Світу загрожує масштабна атака вірусом-вимагачем через мережу TOR - кіберполіція

News   Cyberattack From Tor

Кіберполіція попереджає про масштабну світову кібератаку на пристрої QNAP.
"Програма-вимагач, яку використовують для кібератак, задіює архіватор 7-Zip для "шифрування" файлів. Надалі за відновлення доступу зловмисники вимагають гроші", - ідеться у повідомленні.

Потрапляючи в систему, шкідливе програмне забезпечення створює захищені паролем архіви 7-Zip розміром – 20МБ, у які "запаковує" файли, що містяться на пристрої.
"Потерпілі при відкритті текстового файлу, створеного криптолокером Qlocker, виявляють посилання на ресурс, розміщений у мережі TOR. Далі пропонується ввести персональний ID, який присвоюється пристрою вірусом-вимагачем, та у подальшому отримати електронний гаманець у криптовалюті", - повідомляють у поліції.

Для дешифрування жертві потрібно ввести пароль, що відомий лише оператору Qlocker. За відновлення доступу зловмисники вимагають у постраждалих гроші.
"Кіберзлочинці використовують критичні вразливості в операційних системах QNAP, а саме CVE-2020-2509 (вразливість дозволяє зловмисникам виконувати довільні команди в компрометованому додатку), CVE-2020-36195 (SQL-ін’єкція в QNAP Multimedia Console and Media Streaming Add-On)", - зазначають у Нацполіції.
Як повідомляв Укрінформ, станом на 15 квітня від початку року кіберфахівці Служби безпеки України локалізували майже 350 потенційних загроз інформаційній безпеці держави, до кримінальної відповідальності притягнуті 35 хакерів і пропагандистів, 14 зловмисників засуджені.

© Algorytm-X Всі права захищені.

made by WEBLAB